KLM nám zase chystá nějakou divočinu  .

KLM

Založil ve fóru Letecké společnosti

U KLM dostanete sedačku, kdežto Delta je na stojáka u tyče 😆

Každá aerolinka na vlastní cenotvorbu, a to i když jde o stejný let.

2 Citovat

Musím dát palec nahoru KLM. Měl jsem letenku do USA v nejlevnějším tarifu - nerefundovatelná, nestornovatelná atd. 

Bohužel jsem nebyl schopen kvůli zdravotním komplikacím odletět. Chtěl jsem řešit přes pojišťovnu, jestli mi aspoň část vrátí - ke kreditce mám připojištění storna letenek. 

Nicméně KLM samy nabídli voucher v plné ceně letenky, že když se jedná o zdravotní důvody mají tuto policy. Bylo nutné dodat potvrzení od lékaře. Jinak vyřízeno během 15 minut na infolince, která je navíc v češtině. 

7 Citovat

Naprosto stejná zkušenost, v našem případě dokonce v den odletu. Stačila lékařská zpráva a celá cena letenky šla do voucheru. 

0 Citovat

Ahoj, byť toho mám nalétáno až až, tak mi nikdo nikdy nepoškodil zavazadla, až nyní KLM, business class PRG-AMS, kočárek klasicky s labelem jako zavazadlo, odvezdání u letadla v PRG, v AMS u letadla vráceno s o 45 stupňů ohnutou nohou, takže s tím nešlo jet rovně a drhlo to. Sepsán protokol na reklamacích, omluvili se, že nemají náhradní kočárek na půjčení a ať zbytek doreklamujeme online. Nohu jsem musel silou vrátit alespoň trochu do původní polohy, abychom ty 3 dny v AMS nějak přežili. Noha později praskla úplně a celkově se s tím jezdilo blbě, různě to drhlo, takže jsme kupovali nový kočáerek.

V emailové komunikaci (proběhlo asi 6 emailů) nás customer service KLM totálně vyfáknul, že se jedná o běžné poškození a dle jejich podmínek (zatím nenapsali, kde se to píše) nemáme nárok vůbec na nic a trvají na tom. Nějaká rada/zkušenost, jak byste postupovali dál? Díky :)

(Pojišťovna Allianz po dvou emailech nějaké peníze ihned proplatila, palec nahoru pro ně! - ale chci to ještě zkusit přes aerolinku, oni kočárek zničili - a pojišťovně případně peníze vrátit)

screenshot-20250525-094024-messenger.jpg
20250327-162429.jpg

0 Citovat

Ahoj, řeším úplně to samé s Ryanairem. Také mě poslali do háje s tím, že podle jejich podmínek nemám na proplacení nového kočárku nárok. Když jsem jim napsal, kde v podmínkách to mají, že v těch co mají na webu o tom není ani slovo, tak mi odepsali, že to tam mají a ať jim věřím. Na to jsem reagoval, že nemám problém jejich argument uznat a nic po nich nebudu chtít, ale chci vidět, kde v podmínkách to mají. Odpověď: Nemáme vám již jak pomoci, uzavíráme tedy case 😃. Budu tedy případ otevírat na onlinemediator a pokud to ani tam nepůjde, tak ještě třeba Vaše nároky berou i případy poškození zavazadel (za fixní odměnu 1500 Kč).

3 Citovat

zkusenost s Luftwafe… pokud neni kocarek zabalen v prepravnim bagu/cover, je to riziko ktere musis nest. 

knyta napsal(a):

Ahoj, byť toho mám nalétáno až až, tak mi nikdo nikdy nepoškodil zavazadla, až nyní KLM, business class PRG-AMS, kočárek klasicky s labelem jako zavazadlo, odvezdání u letadla v PRG, v AMS u letadla vráceno s o 45 stupňů ohnutou nohou, takže s tím nešlo jet rovně a drhlo to. Sepsán protokol na reklamacích, omluvili se, že nemají náhradní kočárek na půjčení a ať zbytek doreklamujeme online. Nohu jsem musel silou vrátit alespoň trochu do původní polohy, abychom ty 3 dny v AMS nějak přežili. Noha později praskla úplně a celkově se s tím jezdilo blbě, různě to drhlo, takže jsme kupovali nový kočáerek.

V emailové komunikaci (proběhlo asi 6 emailů) nás customer service KLM totálně vyfáknul, že se jedná o běžné poškození a dle jejich podmínek (zatím nenapsali, kde se to píše) nemáme nárok vůbec na nic a trvají na tom. Nějaká rada/zkušenost, jak byste postupovali dál? Díky :)

(Pojišťovna Allianz po dvou emailech nějaké peníze ihned proplatila, palec nahoru pro ně! - ale chci to ještě zkusit přes aerolinku, oni kočárek zničili - a pojišťovně případně peníze vrátit)

0 Citovat

Kočárek nám ještě nezničili. Jen při letu PRG-LIS ho ztratili. V LIS nezájem se slovy to, že kočárek není mezi kočárky je naprosto normální a chodí z letadla jako poslední. Všude kolem byly kusy zničených kočárků a různého odpadlého polstrování.

Po půl hodině po odjetí posledního kufru z PRG jsem se už asertivně nenechal odpálkovat a začali to s portugalskou ležérností řešit. Nakonec ho našli. Protože byl v tašce, tak nepřijel mezi kočárky, ale byl na normálním zavazadlovém pásu, ale pro úplně jiný let. Ale že je malý, proč jsme si ho nevzali do kabily.

Zpáteční let jsme si ho asertivně vzali do kabiny. easyJet nechá malé děti nastupovat jako první, tak v binu bylo místo. Tři zavazadla a jeden kočárek zabraly 1,5 binu. Nepřekvapivě, kočárek ač malý, neprojel skrz uličku.

1 Citovat

To je skoro jak přes kopírák. Jejich jediný argument na to, že mi zničili kočárek a nedá se s ním jezdit byl "a reasonable a amount of wear and tear is foresseable during a regular use of stroller. If the functionality of the baggage is not affected the airline does not give any reimbursement."

Jinak ani po mojí urgenci mi nenapsali, kde se píše, že když mi zničí kočárek, s kterým nelze dál jezdit, nemám na nic nárok - jen se odkazují na předchozí konverzaci, kde vlastně nic nenapsali, jen "I'm sorry, bla bla bla., we can't pay".

Upřímně, u Ryanairu bych takový přístup i čekal, ale u aerolinky jako KLM rozhodně ne. Holt, časy se mění....

matej15 napsal(a):

Ahoj, řeším úplně to samé s Ryanairem. Také mě poslali do háje s tím, že podle jejich podmínek nemám na proplacení nového kočárku nárok. Když jsem jim napsal, kde v podmínkách to mají, že v těch co mají na webu o tom není ani slovo, tak mi odepsali, že to tam mají a ať jim věřím. Na to jsem reagoval, že nemám problém jejich argument uznat a nic po nich nebudu chtít, ale chci vidět, kde v podmínkách to mají. Odpověď: Nemáme vám již jak pomoci, uzavíráme tedy case 😃. Budu tedy případ otevírat na onlinemediator a pokud to ani tam nepůjde, tak ještě třeba Vaše nároky berou i případy poškození zavazadel (za fixní odměnu 1500 Kč).

0 Citovat

když odbavuju krabici, daj mi většinou podepsat "limited release". Tj. že oni za poškození neručí. Nebude u kočárku něco podobnýho? Neříkám, že je to tak správně, jen mě to napadlo, že u nestandardních/křehkých věcí to tak dělávaj... 

0 Citovat

Nám právě v AMS ani PRG nic neřekli, ani jsem nenašel, že musí být obal. Kdyby mě odpálkovali s tím, že dle podmínek xxx jsem měl mít obal a neměl ho, nebo že prostě se na kočárek nic nevztahuje, tak jim odepíšu, že děkuju, a dál do toho nešťourám. Tady je jejich jediný argument, že ohnutá a následně zlomená noha kočárku je to běžné opotřebení, nic víc. 

Nicméně vzhledem k tomu, že 70% částky kočárku uhradila pojišťovna, tak se to asi nevyplatí to z nich ani vymlátit přes vymahačskou společnost, kde by si těch 30% vzali a vyšlo by to 0 k 0, ale i tak o tom uvažuju, protože mě takový přístup aerolinky nenechává klidným :)

Každopádně je to ponaučení pro příště, že připlatit několik tisíc navíc a letět s klasickou společností se stejně nevyplácí a dál zůstanu, pokud na té trase bude, věrný Ryanairu a když se holt něco nepovede, tak aspoň nebudu mít žádná očekávání :)

1 Citovat

Tak hlásím, že kompenzace za zničený kočárek od KLM nakonec přišla - další mailová konverzace s pracovníkem, který report o poškození posuzoval, nevedla nikam, trval na svém, že je to běžné poškození a tím je to pro něj definitivní, takže jsem založil na stránkách KLM jinou stížnost pod tématem Arrival experience (nebo tak nějak), popsal tam, jak se k business class cestujícím chovají a že při reklamaci si připadám jak cestující Ryanairu a ejhle, napsali, že podle Montrealské úmluvy mám nárok na to, aby mi zaplatili, poslal jsem znovu dokumenty a fotky, co jsem poslal hned na začátku a do týdne přistály peníze na účtu. Včera jsem se potkal s kolegyní, co dělá celý život v letectví a ta se vůbec nedivila a říkala, že dnes už kolem sebe kopou všichni, bez rozdílu toho, jestli je to lowocst nebo klasická aerolinka a člověk si to musí bohužel vyhádat….

3